Праволад


ЮРИДИЧЕСКОЕ ОБСЛУЖИВАНИЕ ВАШЕГО БИЗНЕСА
мы работаем с 2008 г

Узнайте больше

Порушення митних правил. Що робити?

09. 01. 2021

В юридичних питаннях слід звертатися не до здорового глузду, а до юристів.

Роберт Лембке

Як діяти при складанні протоколу про ПМП працівниками митниці?

  • 1. Не давати пояснення відразу на місці складання протоколу без допомоги адвоката
  • 2. Не піддаватися на вмовляння чи погрози з боку працівників митниці
  • 3. Отримати копію протоколу
  • 4. Після передачі справи до суду ознайомитися з матеріалами справи і надати письмову позицію захисту

На жаль, на сьогоднішній день одним із способів наповнення державного бюджету в Україні є стягнення штрафів з добросовісних перевізників. Така позиція нашої держави часто виливається у незаконних діях митниці по складанню протоколів про порушення митних правил відносно законослухняних громадян.

А штрафи за порушення митних правил, що визначені Митним кодексом України є непомірно великими для громадян.

Отже, як діяти у разі складання протоколу про ПМП працівниками митниці, як оскаржити такі дії, як оскаржити незаконні рішення митниці?

Перш за все слід зауважити, що складання протоколу про ПМП є тільки фіксацією факту вчинення певних дій і не є остаточним рішенням, що однозначно вказує на наявність вини у діях громадян. Тому на даному етапі громадянину для успішного оскарження дій митниці не варто піддаватись на вмовляння її працівників та не визнавати свою провину у поясненнях.

Складання протоколу про ПМП є лише першою стадією розгляду справи, а остаточне рішення приймається судом або митницею в залежності від наявності конфіскації як додаткового стягнення за ПМП.

Якщо ви не порушували порядок перетину кордону слід відмовитись надавати пояснення по суті справи та взяти час для підготовки позиції із адвокатом. 

Наступним важливим кроком є отримання копії протоколу про ПМП та матеріалів, що додаються до нього. Такі дії значно полегшують підготовку до захисту при розгляді справи в суді чи митниці.

На наступному етапі громадянину, відносно якого складено протокол про порушення митних правил, слід звернутися до адвоката, який спеціалізуються на представництві інтересів в таких справах. Кваліфіковані юристи надають правову допомогу під час розгляду справи в суді та митниці, нададуть допомогу при підготовці пояснень, допоможуть зібрати докази на підтвердження невинуватості громадянина.

Такі прості дії в більшості випадків є гарантією уникнення небажаних наслідків у вигляді штрафів та конфіскацій майна.

Які небажані наслідки можуть настати якщо нехтувати такими рекомендаціями?

За найпоширеніші ПМП встановлені штраф та конфіскація. Штраф встановлюється у розмірі 100 відсотків вартості предметів ПМП. Наприклад, відносно громадянина складено протокол за недекларування певних товарі вартістю 25 000 грн. відповідальність за такі дії встановлена у вигляді штрафу 25 000 грн. та конфіскації таких товарів, а якщо для цього використовувались  спеціально обладнані транспортні засоби, то і конфіскацію таких транспортних засобів. Частина порушень митних правил карається штрафами, що можуть сягати 170 000 грн.

Адвокати нашої компанії мають значний позитивний досвід з захисту громадян у даній категорії справ

задайте вопрос юристу

Ваши персональные данные не будут переданы третьим лицам!

Спасибо за вашу заявку!
Наши специалисты свяжутся с Вами в течение рабочего дня
оставьте ваши контактные данные в форме
и наш специалист свяжется с вами
в течение рабочего дня

Ваши персональные данные не будут переданы третьим лицам!

EnglishFrenchGermanRussianUkrainian